Перейти до вмісту

Великий пророк

ієромонах Олександр (Приліп)
Монастир святого Антонія Печерського
м. Обухів Київської області

  Господь Бог, турбуючись про спасіння кожної людини, з неба зсилає багато благодатей за посередництвом Своїх святих. Тут розповідь про могутнього пророка-заступника Іллю, який і сьогодні допомагає всім, хто його просить допомоги у важких обставинах життя, здоров’я душевного і тілесного, а для землі багатого поліття. Також є розповідь, як у монастирі святого пророка Іллі два студійські старці наслідували подвиги славного пророка Іллі.

  Святий пророк Ілля здійснював своє служіння в Ізраїлі у Північному царстві в дев’ятому столітті до народження Ісуса Христа. Пророк Ілля жив у присутності Божій як земний ангел і людина неба, заступався за свій народ і без страху звіщав Божу волю. На горі Хорив, коли Ілля у тихенькім, лагіднім вітерці вчув присутність Бога, то затулив обличчя плащем, а голос до нього заговорив: «Чого ти тут, Іллє?» Він відповів: «Я палаю горливістю за Господа, Бога сил, бо сини Ізраїля покинули завіт Твій, жертовники Твої поруйнували і пророків Твоїх лезами повбивали. Зоставсь я один, та вони намагаються й мене звести зо світу» (1 Цар. 19, 13-14).

  У той час, серед довколишніх народів, був поширений культ божка Ваала. В Ізраїлі за царя Ахава цей культ став офіційно визнаним. Піддаючись спокусі ідолопоклонства, ізраїльтяни вбачали у Ваалі бога, який зсилає дощ, який розпоряджається родючістю землі та плідністю худоби. Господь Бог, через пророка Іллю, бажає спасти і простити свій народ, допомогти йому усвідомити свій гріх. За пророчим словом Іллі настала засуха в Ізраїлі, щоб народ покаявся і зрозумів, що не Ваал зсилає дощ, але Господь, Котрий вивів Ізраїля з Єгипту і подарував йому родючу землю, де з неба йде дощ задарма. Через гріх народу земля висохла, без роси і дощу більше не приносила плодів. Бог повелів Іллі йти до народу, щоби привести його до віри, аби спрага не вбивала, а допомагала розпізнати істину, аби дощило та розквітнула земля, а до народу повернулося життя в Бозі, бо саме Господь дарує дощ і життя.

  За подиву гідне життя, за ревність за Божу славу, Господь таїнственно взяв пророка з цієї землі на небо. Ревність пророка Іллі за славу Божу стала притчею в народі, ім’я пророка не сходило з уст побожних людей упродовж століть. Пророк Мойсей і пророк Ілля розмовляли з Ісусом Христом, коли Він преобразився на горі Тавор. Ілля, згідно переданням Церкви, має ще раз прийти при кінці світу як «другий Предтеча приходу Христового». Після трьох тисяч років постать пророка Іллі, того ревнителя за Божу славу, є не менш близькою людському серцю, як у давнину.

  В Українській Греко-Католицькій Церкві, починаючи з цього 2024 року, будемо святкувати свято пророка Іллі 20 липня. Особливе вшанування пророка є на Гуцульщині, де є наш монастир святого пророка Іллі і його церква. У цьому монастирі служили два ієромонахи студити, ісповідники віри – о. Мирон Деренюк (+1976) і о. Павло (Порфирій) Чучман (+2001), які своїм праведним життям прославили Господа і наслідували духовні подвиги пророка Іллі, своїми молитвами захищали свій народ, сміливо звіщали безбожним гонителям правду про нашого Бога і закликали їх до покаяння. Патріарх Любомир Гузар, на Святій Літургії в монастирі у 2004 році, у своєму слові до численних вірних так сказав про наших ієромонахів: «Незважаючи на дуже важкі часи переслідування, гоніння, вони не піддалися, були з вами, служили вам. І я вважаю, що в Божих очах вони були великими праведниками, які варті особливої пошани від нас. Хочу сьогодні, у цей празник, подякувати Богові, що у критичний час послав сюди таких людей». На празник святого пророка Іллі з усіх куточків люди приходили і приходять у монастирський храм, щоби попросити спасенної допомоги у Бога, заступництва у пророка Іллі і наших отців, які у небі.

  Через пророка Іллю, Господь своєю всемогутністю на горі Кармель повертає у серця ізраїльтян віру у правдивого Бога. Пророк Ілля прийшов до свого гонителя і сміливо повелів, щоб цар Ахав скликав на Кармель-гору весь Ізраїль і пророків божків Ваала і Ашери. На горі Ілля приступив до народу і сказав: «Ви взивайте ім’я вашого бога, а я візву ім’я Господнє. Котрий Бог відповість вогнем, той буде Богом» (1 Цар. 18, 24). Пророк Ілля молився: «… Почуй мене, Господи, почуй мене, щоб цей народ зрозумів, що Ти, Господи – Бог, і що ти навертаєш їхні серця». І коли Господь зіслав на жертовник вогонь з неба, то весь народ побачивши це, припав обличчям до землі і промовив: «Господь є Бог! Господь є Бог!» (1 Цар. 18, 39). Ієромонах Мирон силою пророка Іллі утверджував віру тим, хто піддавався на атеїстичну пропаганду, хто свідомо чи несвідомо входив в окультну сферу служіння бісам-ваалам, або хто до тепер дотримується поганських звичаїв і їх календаря. Отець Мирон в імені Бога, з благословення катакомбної Церкви, молитвами своїми виривав з рук диявола поневолені християнські душі. Старець Мирон був одним з найславніших екзорцистів нашої Церкви, у серці мав безперервну молитву і завжди ходив у монашій одежі, що дуже дразнило безбожників. Вірні знаходили захист у підпільному Ільїнському монастирі від різного роду ворожбитів і їх бісівського ремесла. Сестра монахиня Йосафата ЧСВВ, яка щоденно приходила в монастир на богослужіння, розповідала, що одного разу до отця Мирона прийшла бідна вдова і просила захисту, бо відомий ворожбит оголосив, що знищить її, а також її родину і що Бог їй не поможе. Під час Святої Літургії, яку служив отець за охорону бідної вдови, вона чудесно була звільнена від напасника. Людям була відома ця погроза і бачачи наслідок, утвердилися у вірі. Господь наш Ісус Христос є Бог, що спасає і захищає Своїх дітей. Ієромонах Мирон своєю лагідною любов’ю і смиренням, своєю молитвою і постом, вірою і своїм ісповідництвом, а головне – Божою благодаттю допомагав людям визволитися з поневолення бісівського і давав їм надійний захист від Господа – через святі Тайни, через молитви Церкви. Святий апостол Павло навчає: «Я хочу, щоб ви були мудрі в доброму і від зла чисті. Бог же миру роздавить незабаром сатану під вашими ногами» (1 Кор. 16, 19-20).

  Коли ієромонах Мирон в 1976 році відійшов до Господа, то ієромонах Порфирій продовжив його духовне служіння в підпільному монастирі. Як молитви отця Мирона, так і молитви отця Порфирія були дуже помічні, особливо за оздоровлення хворих, за звільнення від бісівського поневолення. Отець Порфирій багато вистраждав за Христа, тому Господь вислуховував його молитви. Отець, живучи у подвижництві в монастирі святого пророка Іллі, уповав і на поміч від пророка Іллі і з вдячністю розповідав, як Великий пророк оберігав монастир, храм, прихожан монастиря і його. В час воєнних лихоліть, монастир став цією Сарептою сидонською, де за словом Іллі у бідної удови посуд з мукою не опорожнювався, глечик з олією не опустів, так і в монастирі не забракло їжі, щоб накормити голодний люд і врятувати багатьох від голодної смерти. Ієромонах Порфирій завжди дбав про бідних і потребуючих, у різних життєвих обставинах старався їм допомогти. Як пророк Ілля сміливо йшов до царя Ахава і закликав його навернутися до правдивого Бога, так і отець Порфирій сміливо закликав до покаяння тих, хто його переслідували за віру у Бога. Коли люди у своєму переконанні говорили, що Радянський Союз буде ще довго існувати, то ієромонах Порфирій пророкував, що «розпадеться і знаку не буде від нього». Ієромонах Онуфрій Репецький ЧСВВ розповів мені, що коли ще був протестантом, відвідав ієромонаха Порфирія в Дорі. У розмові отець пильно глянув на нього і сказав: «Що це мені говориш? Та ти будеш монахом». Через кілька років молодий співбесідник вступив до греко-католицького монастиря. Сьогодні отець Онуфрій є відомий проповідник у нашій Церкві. Наш отець мав від Бога дар прозорливості і в смиренні незамітно ним користувався для користи вірних.

  Господь вислуховував прохання отця, за посередництвом пророка Іллі, про благодатну погоду для Гуцульського краю. Коли не було довго дощу, то делегати від жителів Дори приходили з проханням, щоб отець Порфирій помолився за дощ. На цю молитву люди приходили без парасоль, але з вірою, бо кожен раз молитва була вислухана. Також, коли було надмірне лиття дощу, то бувало так, що ще в час Літургії сонячні проміння просвічували монастир. Отець Порфирій часто роздавав милостині бідним, щоби Господь вислухав його прохання у молитвах.

  Два студійські старці з Дори були також Божими пророками свого часу, які своїм подвижницьким життям наслідували життя Великого пророка Іллі. У монастирі святого пророка Іллі я вісім років служив з отцем Порфирієм (у великій схимі Павлом з 1998 року), і був завжди разом з ним у час молитви, праці, подорожей. Беручи приклад, як схиієромонах Павло вшановував Великого пророка Іллю, то і сам почав молитися у різних потребах життя до Великого пророка, акафіст, тропарі, молитви і завжди бачив його невидиме втручання з допомогою.

  В наш час війни, коли російський агресор хоче знову нас поневолити, заохочую піднести свої щирі молитви до святого пророка Іллі, щоби він заступився за наш український народ, щоби наші воїни силою Іллі перемагали ворога і настав довгоочікуваний справедливий мир. Направду кажу, що заступництво святого пророка Іллі і сьогодні дуже могутнє.