Перейти до вмісту

Унікальне видання Типіконів

  20 грудня 2007 р. о год 16:00 в конференційному залі Львівської Духовної Семінарії Святого Духа (вул. Хуторівка, 35) відбудеться презентація першого тому з серії Історично-канонічні джерела Студійського чернецтва в Україні під назвою «Типікони», який недавно вийшов друком у видавництві «Свічадо».

  В презентації візьмуть участь:

– Преосвященний Владика Гліб Лончина, студит, куріальний єпископ УГКЦ;
– Всечесний о. д-р Борис Ґудзяк, ректор УКУ;
– Преподобний єрм. Венедикт Алексійчук, ігумен Унівської Лаври;
– єрм. Юстин Бойко, керівник Постуляційного Центру Студійських монастирів.

  Серію Історично-канонічні джерела Студійського чернецтва в Україні  куруватиме недавно створений Постуляційний Центр Студійських монастирів. Її початок приурочений 110-ій річниці відновлення Студійського чернецтва в Україні митрополитом Андреєм Шептицьким, яку святкуватимемо в наступному році. Через цю серію публікацій монахи Студити хочуть представити широкому загалу джерельні документи, які будь-яким чином відносяться чи то до історії Студійського чернецтва в Україні чи також поодиноких особистостей, які своїм життям та подвигом внесли свій вклад у монашу спадщину усієї Церкви.

  Перший том згаданої серії виходить під назвою «Типікони». В монашій термінології Типікон являється правовим документом, який регулює життя монастиря у різних його ділянках. Завдяки Типіконам монаші традиції зберігали свою тяглість та були твердою запорукою збереження в монаших спільнотах Євангельського духу.

  В історії відновленого Студійського чернецтва було три Типікони. Першим і найбільш знаним це «Типиконъ Студитської Лаври св. Антонія Печерського в Скнилові». У 1906 році він був затверджений на конференції Галицького єпископату і опублікований в 1910 р. видавництвом Отців Василіян у Жовкві.

  Другим нормативним документом для нововідновленої монашої спільноти монахів Студитів став Типікон Унівського монастиря чи радше кажучи Унівські Конституції з 1920 р., які збереглися у рукописному варіанті в архіві монастиря монахів Студитів в Кастенгандольфо. Саме цей Типікон ще ніколи не виходив друком і залишається досі невідомим  не тільки для чернецтва, але і для істориків чи богословів. Цей рукопис є цікавий не тільки тим, що містить текст Типікону, але також первісний варіант Наших звичаїв, український переклад листа Конгрегації у справах Східньої Церкви відносно монахів Студитів та копію листа митрополита Андрея до монахів Унівської Лаври відносно деяких літургічних питань. Усі ці документи публікуються в цьому виданні і зберігають мову оригіналу.

  Коли ж мова йде про третій, так званий Загальний Типікон, то він був виданий друком видавництвом «Свічадо» у 1992 р. Він є перекладом з французького оригіналу, який був виданий Патріархом Йосифом Сліпим в 1964 р. в Римі. З огляду на те, що він є доступний по сьогоднішній день, він не ввійшов до даного видання.

  Згадані Типікони є цінними не тільки з огляду на свою історичність, але також через те, що є безпосередніми свідками діла Митрополита Андрея у справі відновлення Студійського чернецтва в Україні.

  На презентацію запрошуються усі особи, які є зацікавлені даною тематикою, а особливо богослови-каноністи, літургісти та представники монашества.

Прес-служба Постуляційного Центру